Regenerálódás és annak fontossága

 A pihenés ugyanolyan fontos, mint maga az edzés!
Ne félj regenerálódni, hagyj időt a testednek arra, hogy fel tudjon töltődni! Hidd el, a szervezeted nagyon hálás lesz érte! ☺️

A sportban a teljesítmény fokozása több tényező hatására következik be. A megfelelő mennyiségű és minőségű táplálkozáson kívül a rendszeres edzés és a pihenés, vagyis a regeneráció is kulcsfontosságú tényező.

Sajnos sokan esnek bele abba a hibába, hogy az edzések között nem tartanak elegendő pihenőidőt, a szervezetük pedig így nem tud regenerálódni, megfelelően feltöltődni, ami következtében túledzettség alakul ki, rosszabb esetben pedig sérülésekhez is vezethet. Azok a sportolók pedig, akik nem képesek edzésről edzésre tökéletesen kipihenni magukat, nem tudnak megfelelően fejlődni sem.

Mi tulajdonképpen a regeneráció? A szervezetünk azon képessége, mely során meg tud újulni, lényegében újjáépíti magát még erőteljesebbre, mint amilyen korábban volt. Ilyenkor zajlanak le a testünkben a helyreállító folyamatok is. Hiszen az edzés, nem más, mint a belső környezetünk állandóságát (homeosztázisunkat) megbontó inger. Gondoljunk csak bele mi történik szervezetünkben sportolás közben: a belső környezetünk állandósága felborul. Nő a vérnyomásunk, pulzusszámunk, testhőmérsékletünk, miközben csökken a vércukorszintünk, verejtékezéssel sókat, fontos ásványi ionokat veszítünk; lényegében energia-és anyagveszteséggel járó leépítési folyamatok zajlanak le bennünk és jelentős elfáradás lép fel. Az edzést követő pihenési fázisban zajlik ezeknek az energiaraktáraknak a feltöltése. A pihenés akkor megfelelő, ha az energiaraktárak feltöltése a terhelés előtti kiinduló állapot szintjénél magasabb szintet ér el. Az edzés alkalmával elvesztett ásványi anyagokat, nyomelemeket fontos pótolnunk az edzések után. A regeneráció során az energiaraktárak újratöltődnek, a szervezet pedig azon dolgozik, hogy a felbomlott egyensúlyt, a homeosztázist helyreállítsa.

Ezt az egész folyamatot úgy is elképzelhetjük, mint egy vizes kancsót, ami sportolás elején még tele van vízzel. A szervezetünk a kancsó, a benne lévő víz pedig az energia. Amikor elkezdjük a sportolást, megbillen a kancsó, vagyis a normál állapotától eltérő helyzetbe kerül és a kancsóból elkezd kiürülni a víz. Ha valamilyen formában nem töltjük fel újra a kancsónkat vízzel, előbb-utóbb ki fog ürülni. Arra, hogy hogyan töltsük meg újra vízzel a kancsónkat, számos módszer létezik; ahogyan arra is, hogyan tudjuk megfelelően regenerálni a testünket. A regenerációs idő sportolónként igen eltérő lehet. Egy azonban biztos: minél hatékonyabban és gyorsabban tud regenerálódni egy sportoló, annál jobb lesz a sportteljesítménye.